پیدا کردن دستنیافتنیترین ماده جهان به در عمق ۲ کیلومتری زمین
ایرنا نوشت: بزرگترین و عمیقترین آزمایشگاه زیرزمینی جهان در عمق ۲۳۷۰ متری زمین، به منظور تلاش برای کشف اسرار ماده تاریک در چین راه اندازی شده است.
آزمایشگاه زیرزمینی جینپینگ-۲ چین (CGPL-II) در استان سیچوان در جنوب غربی چین در دسامبر ۲۰۲۳ گشایش یافت که در واقع طرح گسترش و توسعه آزمایشگاه اولیه CGPL است که در سال ۲۰۱۰ گشایش یافته بود.
بنا به گزارش «نیچر نیوز»، آزمایشگاه CJPL-II در عمق ۷ هزار و ۸۷۴ فوتی (۲ هزار و ۳۷۷ متری متری) زیر زمین واقع شده و فضایی بیش از ۱۱.۶ میلیون فوت مکعب (۳۲۸ هزار متر معکب) دارد که موجب می شود این آزمایشگاه بزرگتر از آزمایشگاه ملی «گران ساسو» ایتالیا باشد که پیش از این در این زمینه رکورددار بود.
این تاسیسات آزمایشگاهی زیرزمینی به لطف پوشش گسترده کوهستانی قصد دارد شرایط مناسبی برای مطالعه ماده تاریک فراهم سازد. ماده تاریک مادهای گریزپا و دست نیافتنی است که مطابق برآوردها ۹۵ درصد از فضای کیهانی را تشکیل می دهد. «نیچر نیوز» در این خصوص توضیح داد که جاذبه ماده مریی تا آن حد ضعیف است که نمی تواند توضیح دهد چرا کهکشانهای با سرعت در حال حرکت از هم جدا نمیشوند. این موجب مطرح شدن یک نظریه کلی میشود و آن اینکه یک نوع دیگر از ماده وجود دارد که روی کیهان تاثیر دارد که به آن ماده تاریک گفته می شود.
اما دانشمندان گمان میکنند ماده تاریک به علت ماهیت آن نمی خواهد با مادهای که میبینیم و حس میکنیم یا حتی با نور، واکنش انجام دهد. همین امر موجب می شود که ردگیری ماده تاریک با حسگرها و ردیاب های فیزیکی بسیار دشوار باشد و حتی تشعشعات بسیار ضعیف هم می تواند موجب خراب شدن کار کاوش برای ماده تاریک شود. تشعشعات کیهانی بسیار ضعیف هستند؛ اما می توانند نویز پس زمینه ایجاد کنند و نتیجه آزمایش ها را خراب کنند.
به همین علت دانشمندان در حال رفتن به اعماق زمین هستند تا از ردیابهای خود محافظت کنند. توده عظیم کوهستانی در استان سیچوان چین قرار است به خنثی کردن تا حد ۰.۰۰۰۰۰۱ از تشعشاتی که از فضا به زمین برخورد میکند یاری برساند. تاسیسات آزمایشگاهی نیز با ترکیبی از سیمان و لاستیک پوشانده شده اند تا از آنها در برابر تشعشعات کوهستان محافظت کند.
۵۸۵۸
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰