به تولیدکنندگان حوزه معدن اعتماد شود
غلامرضا نازپرور در خصوص مشکلات بخش معدن اظهار کرد: نظر همه فعالان اقتصادی این است که ارز تکنرخی باشد و اینگونه نباشد که عدهای مواد اولیه را در بورس با قیمت بالاتر از ارز کف بازار خرید کنند و بعد مجبور شوند بعد از صادرات پول را به قیمت ارز نیمایی یا هر نوع دیگری به دولت تحویل دهند که تفاوت قیمت زیادی با کف بازار دارد.
وی افزود: این وضعیت باید از حالت دستوری خارج شود؛ زیرا همه نیاز دارند ارز خود را برگردانند و در این موضوع شکی نیست اما با قیمتی که دولت تعیین میکند مشکل ایجاد میشود و صادرکننده نمیتواند برای کالای خود برنامهریزی کند. صادرکننده باید مواد اولیه را به قیمت بالاتر خریداری کرده و ارز حاصل از صادرات خود را به قیمت پایینتر بفروشد که این یک مشکل است. باید تهاتر شده و ماشینآلات وارد شود که قبلا این کار انجام میشد اما از ابتدای سال حذف شده است.
نازپرور در خصوص در نظر گرفتن رشد ۱۳ درصدی برای بخش معدن عنوان کرد: با شرایطی که در حال حاضر برای نرخ ارز وجود دارد و قوانین سختی که پیشبینی کردند، این موضوع امکانپذیر نیست. اگر قرار است چنین اتفاقی رخ دهد باید از مشاوره و تجربیات بخش خصوصی استفاده کرده و راه را باز کنند، نه اینکه همه راهها بسته باشد و بعد انتظار رشد ۱۳ درصدی داشته باشند.
رئیس خانه معدن خراسان رضوی ادامه داد: برای این منظور باید از تولید و معدنکار حمایت شود و اجازه دهند ابزار لازم خود را به راحتی وارد کنند. اگر واقعا تمایل دارند که جهش تولید انجام شود، باید بسترسازی، حمایت و پشتیبانی وجود داشته باشد و در زمینه نیازهای حوزه معدن کمک کنند. در حال حاضر حقوق دولتیها را بسیار بالا در نظر گرفتند که این نیز یک مشکل است.
وی بیان کرد: باید به تولیدکنندگان در حوزه معدن اعتماد شود که اکنون وجود ندارد. معدن انفال است اما کسی هم با مستاجر خود اینگونه رفتار نمیکند که مستاجر رها کند و برود. اگر فشار بیاورند کار در حوزه معدن قفل میشود. الان در حوزه صادرات با وجود مشکلات ارز و نحوه برگشت آن، کارها قفل شده و بعید است در سه ماه اول سال کسی بتواند کاری انجام دهد. امیدواریم گوش شنوا داشته باشند و مشاوره رایگانی که از طرف افراد باتجربه در حوزه تولید ارائه میشود را بشنوند.
نازپرور با اشاره به افزایش عوارض مواد معدنی تصریح کرد: برای عوارض صادراتی تعاریفی دارند و این عوارض را بین یک تا ۲۰ درصد تعیین کردند. در برخی حوزهها که مازاد تولید وجود دارد، نباید عوارض صادراتی در این حد تعیین شود. قبلا برای صادرات تشویقاتی داشتیم اما الان نه تنها این موارد را مشاهده نمیکنیم، بلکه عوارضی هم اضافه میشود که قیمت تمام شده را افزایش میدهد و قطعا موجب از دست دادن مشتریهای خارجی میشود.
رئیس خانه معدن خراسان رضوی اضافه کرد: اگر جایگاه خود را در کشورهای دیگر از دست دهیم و ترکیه و کشورهای دیگر جای ما را بگیرند، به دست آوردن دوباره این جایگاه بسیار سخت است. به طور مثال در حوزه سنگ تعیین عوارض معنا ندارد، ما ذخایر زیادی داریم که نیاز به عوارض صادراتی ندارد اما با تعریف این عوارض، میزان صادرات کم و کند میشود، ما جایگاه خود را در صادرات مواد معدنی از دست میدهیم و کشورهای دیگر جای ما را میگیرند. باید اجازه دهند که تولید مازاد نیاز با شرایط بهتری انجام شود تا برای کشور ارزآوری داشته باشیم.
وی در خصوص فراوری مواد خام افغانستان و صادرات آن برای صنایع معدنی گفت: در حوزه افغانستان کارهای زیادی هم در سطح کشور و هم استان انجام شده است. حوزه معدن در افغانستان مانند صدور سایر مواد نیست که در محیط شهری باشد. مواد معدنی خارج از شهر هستند، بنابراین سرمایهگذاران ایرانی از نظر امنیت ترس دارند، قوانین افغانستان هم هنوز ثبات لازم را برای مواد معدنی نداشته و افغانستان شناخت کافی روی تنوع مواد معدنی خود ندارد. اگر این تعامل و اطمینان بیشتر شود، میتوان استفادههای زیادی کرد.
نازپرور خاطرنشان کرد: ایران میتواند با افغانستان مشارکت داشته باشد که این کار خوبی بوده اما زمانبر است و باید بیشتر روی آن کار شود. ما باید در حوزه نوار مرزی که میتوانیم کار کنیم، تعامل بیشتری داشته باشیم. باید در مناطق آزاد اجازه دهند که واحدهای فراوری با قوانین زیستمحیطی آزادتر فعالیت کنند. اگر قوانین سختی داشته باشیم، محروم میشویم، کشورهایی مانند چین و ترکیه در افغانستان کار میکنند و چیزی نصیب ما نخواهد شد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰