نگاهی به مهم‌ترین اخبار معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که گذشت

تجدیدنظر دولت در نرخ گاز/ از توسعه استخراج مس تا تولید ۲ هزار مگاوات برق

در ماه‌های اخیر تعیین بهای نرخ گاز واحدهای پتروشیمی و صنایع معدنی به‌ویژه فولادسازان، خبرساز شد. پس از اعتراض فعالان صنعتی دولت مجاب به تجدیدنظر در نرخ گاز صنایع شد. احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی خبر داد: «دولت بر مصوبه پیشین درباره فرمول نرخ خوراک پتروشیمی‌ها تجدیدنظر کرد، بنابراین مصوبه جدیدی تدوین می‌شود که نرخ خوراک در آن براساس فرمول سال 94 با سقف قیمت گاز صادراتی آن بوده و در جهت افزایش پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد تا پایان برنامه هفتم توسعه ادامه خواهد داشت.»

باوجودی که دولت از موضع رشد قابل‌توجه بهای گاز صنایع عقب نشسته، اما مسائل مطرح شده پیرامون قیمت انرژی و نبود دورنمای روشن و مشخص از آینده، از ارزش سهام صنایع کاسته است. فعالیت تولیدی نیازمند ثبات در برنامه‌ریزی است و تغییرات مداومی که در ماه‌های گذشته شاهد آن بودیم، عملا مسیر تولید را با دشواری همراه ساخته است.

توسعه استخراج مس
مس یکی از کامودیتی‌هایی است که از آن با عنوان فلز آینده یاد می‌شود. پیش‌بینی می‌شود بازار پررونق مس در آینده هم ادامه‌دار باشد، بر همین اساس توسعه فعالیت‌های اکتشافی در این حوزه ضروری است. احمد وحیدی وزیر کشور در جریان بازدید از مجتمع مس سرچشمه رفسنجان گفت: توسعه مس یکی از اولویت‌های مهم دولت سیزدهم است لذا برنامه توسعه‌ای به طور جدی در دستور کار قرار گرفته و برنامه ارزشمندی برای استحصال این ماده معدنی تعریف شده است. بدون تردید تکیه بر ذخایر معدنی مس و فعالیت برای استخراج و فرآوری آنها، تاثیر بسزایی بر اشتغالزایی و ارزش‌افزایی دارد. در همین حال از این فلز می‌توان برای بهبود شرایط اقتصادی نیز بهره گرفت.

رشد بیش از ۱۰ درصدی تولید سیمان
رئیس هیات مدیره انجمن سیمان از افزایش بیش از ۱۰ درصدی تولید سیمان در ۴ ماه نخست امسال درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد. حمید فرمانی افزود: براساس آمار تولید کارخانه‌های تولیدی، میزان تولید در ۴ ماه نخست امسال ۲۳ میلیون و ۴۳۰ هزار تن بوده است که درمقایسه با سال گذشته ۱۰.۷ درصد افزایش تولید داشته‌ایم. در ۴ ماه ابتدایی امسال ۲۷ میلیون و ۲۴۰ هزارتن کلینکر نیز تولید شده که درمقایسه با ۴ ماه نخست سال گذشته تولید این محصول ۵ درصد رشد داشته است. صادرات سیمان در ۴ ماه نخست سال نیز به یک میلیون و ۷۰۰ هزارتن رسیده که درمقایسه با مدت مشابه در سال گذشته ۲ درصد رشد داشته است.
بدون تردید تلاش فعالان صنعت سیمان برای غلبه بر مشکلات تامین انرژی در ماه‌های گرم سال و برنامه‌ریزی با هدف تولید حداکثری در رشد تولید این صنعت اثرگذار بوده است. توجه به‌این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که در حال حاضر فاصله قابل‌توجهی میان تولید و ظرفیت تولید در صنعت سیمان وجود دارد و بهره‌مندی از تمامی ظرفیت‌های این صنعت ضروی است.

فعال‌سازی و بازگشت ۱۰۰۰ معدن غیرفعال
این روزها به مناسبت هفته دولت بررسی عملکرد دولت سیزدهم در بخش‌های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. ازجمله مهم‌ترین دستاردهای دولت سیزدهم طی دو سال فعالیت خود در راستای تحقق اهداف تببین شده در حوزه معدن و صنایع معدنی، فعال‌سازی ۱۰۰۰ فقره از معادن غیرفعال در کنار افزایش خطوط تولید و ممانعت از خام‌فروشی به‌ نفع مردم و حفظ منافع ملی بوده که بر اساس آن طی دو سال عمر دولت، احیا و به چرخه بازگشته‌اند. معدن می‌تواند به‌عنوان یکی از پیشران‌های اقتصاد کشور مورد توجه سیاست‌گذاران باشد، به‌این ترتیب تکیه بر این ذخایر و تلاش برای بهره‌مندی از آنها در سال‌های اخیر موردتوجه بوده است.
از دیگر اقدامات تاثیرگذار دولت طی مدت مذکور، اصلاح فرآیند دریافت حقوق دولتی معادن بوده است که براساس آن، بیش از دوبرابر درآمدهای وصولی حقوق دولتی معادن در دو سال ابتدای دولت سیزدهم از حدود ۱۹ همت در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۳۸ همت در سال ۱۴۰۱، افزایش داشته است. امید می‌رود این حقوق دولتی به درستی مصرف شود تا امکان توسعه حداکثری و همه‌جانبه کشور را فراهم کند.

ورود موقت ماشین‌آلات راهسازی و معدنی
گمرک ایران در بخشنامه‌ای مشخصات ماشین آلات راهسازی و معدنی که امکان ورود موقت دارند را اعلام کرد. همچنین صرفاً ماشین آلات راهسازی و معدنی دارای شرایط و ضوابط اعلامی امکان ورود موقت را دارند. در همین‌حال جزییات ترخیص ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی در گمرک بازرگان اعلام شد. سعید غلامی درخصوص آخرین وضعیت ماشین‌آلات معدنی رسوبی در گمرک بازرگان که دادستانی به پرونده آن ورود پیدا کرد، گفت: هر کالایی که متروکه گمرکی شود، به این معنا که براساس ماده ۲۴ قانون امور گمرکی در مواعد زمانی ترخیص نشود در اختیار سازمان قرار می‌گیرد.

بر همین اساس ماشین‌آلات معدنی و راه‌سازی مورد بحث در مرز بازرگان، فارغ از اینکه پرونده قضائی داشته باشد یا توسط گمرک متروکه شود، در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار می‌گیرد.بدون تردید تسهیل ورود ماشین‌آلات معدنی، نخستین گام برای بهره‌مندی از این ذخایر است.

توسعه سرمایه‌گذاری تعاونی‌ها در بخش معدن
وزیر صنعت، معدن و تجارت از اجرای عملیات انتقال آب خلیج فارس از مسیر خط اول به استان‌های کرمان و یزد تا اواخر سال خبر داد. عباس علی‌آبادی افزود: درخصوص تامین برق نیز حدود ۳ هزار مگاوات نیروگاه در دست ساخت است و برنامه‌ریزی برای ۱۰ هزار مگاوات را نیز در دستور کار داریم.
وزیر صمت همچنین از تفویض اختیارات وسیع به استان‌ها در برگزاری مزایده معادن خبر داد و گفت: در دومین مزایده معدنی از ۶ هزار محدوده معدنی، ۷۰۰ معدن واگذار شد و هم اکنون شرایط، آماده ترک ِ تشریفات و واگذاری ازطریق مذاکره برای متقاضیان است. وی در ادامه خواستار سرمایه‌گذاری تعاونی‌ها در معدن شد و گفت: تعاونی‌هایی که دسترسی به سرمایه‌های خُرد مردم دارند برای حفظ این سرمایه و اطمینان خاطر به مردم در حفظ سرمایه شان، در امر تملک معدن فعالیت کنند.
حضور سرمایه مردم در بخش معدن و صنایع معدنی از چندجهت اهمیت دارد و زمینه رونق و توسعه صنعتی و اقتصادی را برای کشور فراهم می‌کند. اما جذب سرمایه مردم به این بخش نیازمند پیش‌نیازهایی برای جلب اعتماد عمومی است. ازجمله مهم‌ترین این نیازهای نخستین می‌توان به تامین زیرساخت موردنیاز صنایع در حوزه حمل‌ونقل، انرژی و … اشاره کرد. در ادامه ثبات در سیاست‌گذاری از دیگر شاخصه‌های اصلی برای جلب اعتماد عمومی و جذب سرمایه‌های مردم است.

تولید ۲ هزار مگاوات برق در صنایع تا سال آینده
تامین انرژی برق صنایع در سال‌های اخیر به چالشی جدی برای فعالان بخش معدن و صنایع معدنی بدل شده است، به‌این ترتیب صنایع ناچار به احداث نیروگاه برای رفع این کمبود شده‌اند. خوشبختانه بخشی از این ظرفیت‌ها در آینده نزدیک به بهره‌برداری می‌رسد.
به گفته رئیس هیات عامل ایمیدرو با توجه به محدودیت‌هایی که در حوزه تامین انرژی وجود دارد طی سال‌های گذشته در بسیاری از صنایع با مشکل مواجه شدیم و تولیدات به طور محسوس کاهش پیدا کرد. کاهش تولید در صنایع بزرگ به معنای کاهش بخشی از درآمد ارزی است.
محمدرضا موثقی‌نیا افزود: بر همین اساس تدبیری اتخاذ شد تا صنایع بزرگ کشور به لحاظ انرژی تا حد امکان از شبکه سراسری برق مستقل شود و با اقدامات انجام شده ۶۰۰ مگاوات برق نیروگاه افتتاح شده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال آینده حدود ۱۵۰۰ مگاوات دیگر برق به مدار تولید برود تا تامین برق معدن و صنایع معدنی تسهیل شود.
وی افزود: یک توافق‌نامه ۱۰ هزار مگاواتی با وزارت نیرو داریم که طی یک برنامه زمان‌دار این برق در صنایع بزرگ افتتاح خواهد شد و انشااله در موعد مقرر خودشان به نتیجه خواهد رسید. در مجموع فکر می‌کنیم تا سال آینده مجموعا به تولید ۲ هزار مگاواتی برق در صنایع برسیم.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه گفت: در حوزه آب نیز مشکلات عدیده‌ای در صنایع وجود دارد و چند پروژه بزرگ را برای تأمین آب در سطح کشور شروع کرده‌ایم و از خلیج‌فارس آب را به شرکت‌هایی چون چادرملو و گل‌گهر رسانده‌ایم و تا پایان امسال آب از دریای عمان به زاهدان و زابل نیز خواهد رسید که البته نقش ما در این موضوع بیشتر ملی است چرا که درصد عمده آبی که به زاهدان و زابل می‌رسد، مصرف شرب خواهد داشت.
همچنین درخط دیگر انتقال آب پیش‌بینی می‌شود تا ۱۰ ماه آینده آب به پالایشگاه اصفهان، ذوب‌آهن اصفهان و همچنین فولاد مبارکه برسد و این طرح نیز جزء طرح‌های ملی است که بیشتر مصرف مردمی خواهد داشت، البته صنایع هم از آن بهره‌مند خواهند شد.

رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره آخرین وضعیت پهنه معدنی ایران در گینه گفت: بر اساس توافق‌نامه‌ای که بین ایران و گینه منعقد شده؛ پهنه بزرگی از معادن بوکسیت گینه در اختیار ایران گذاشته شده است و البته طی این مدت اقداماتی نیز صورت گرفته اما تا رسیدن به بهره‌برداری از این معادن فاصله زیاد است. علت این است که مکان‌یابی آن باید اصلاح گردد چرا که فاصله آن با بندر بالغ بر ۳۵۰ کیلومتر است که این موضوع به دلیل هزینه حمل‌و‌نقل قابل توجه، این معادن را از شرایط اقتصادی بودن خارج می‌کند.